Копенхаген – живот на колела

Копенхаген – живот на колела

Копенхаген за 4 дни

Пътуването ми до датската столица беше може би второто най-спонтанно решение за последните няколко месеца. Винаги съм знаела че ще посетя Копенхаген, но той никога не е бил мой приоритет като Париж и Рим примерно. Плановете ми за следващо пътуване бяха съвсем други, времето също, но..

С моя добра приятелка пиехме кафе, и цъкайки из социалните мрежи попаднахме нa реклама на Wizz – „Полети до Копенхаген от Варна за 19 EUR“. И така за 5 минути, без много обмисляне и уговорки, намерихме удобни и за двете дати и ги купихме веднага – за по-малко от 60 лв. за двупосочен билет – чудесно! Единственият проблем беше малкият ръчен багаж, но ако трябва да бъда честна, оказа се много удобно. 

Така.. с полета сме Окей, но къде ще спим…за хубаво място с Airbnb се оказа малко късничко, а повечето други възможности които откривахме не бяха със самостоятелна баня… И не че сме много специални, но решихме че 4 дни са си 4 дни и спокойствието ни е по-важно от всичко останало, особено след като ще бъдем на крак по цял ден. Поразрових се из Booking и открих Wakeup Copenhagen – Carsten Niebuhrs Gade – нискобюджетен хотел с перфектна локация и на доста изгодна цена. Амии…май бяхме готови. Оставаше само да поразучим забележителностите и да си планираме дните…

Полезно да знаете:

København - малък и приятен

Точно такъв е той – малък, подреден, приветлив и интересен. Може да се насладите на множеството зелени площи, приятните квартали, разходките край морето, чистият въздух, за който безбройните велоалеи допринасят. Животът в Копенхаген изглежда доста по-спокоен от колкото в останалите европейски столици, които съм посещавала – няма ги навалиците, няма го трафика.. Вечно качени на своите колела, качили в коша пред тях своето детенце, домашен любимец или просто покупките за вкъщи, и без значение възраст, пол или социален статут. Tам, както и в доста други европейски градове, по-вероятно е да те блъсне велосипед, от колкото кола 😀 

В Копенхаген открихме както богатата история, така и духа на модерния град. Най-старата европейска монархия, и нейната столица, ни оставиха много приятно изненадани, въпреки че както не спирахме да се майтапим – „имаме какви подобрения да им предложим“ 😀 

Nyhavn, Copenhagen Denmark

Час след кацането ни вече бяхме в хотела, готови и странно свежи. За да не губим ценно време /а и бяхме гладни :D/, веднага излязохме навън. Трябваше да планираме, но както се досещате през изминалата работна седмица нямахме достатъчно време да направим всички планове предварително, затова просто тръгнахме към парка Тиволи и Кметството, които за наше щастие се оказаха на точно 5 минути от хотела – добре че буукнахме този хотел.. 

А колко приятно изненадани останахме – Тиволи беше целият украсен за Хелоуин. И въпреки че не съм най-голямата фенка на този празник, аз винаги се радвам на красивата украса – било за Коледа, Великден или друг празник. Оказа се, че са я сложили точно ден преди нашето пристигане, съответно беше пълно с хора, които и се радваха и не спираха да я снимат. 

Tivoli Garden Haloween

Начало на четиридневното препускане

Следващите дни бяха изпълнени с безкрайно дълги разходки и много емоции. Още на следващия ден тръгнахме  да се движим по план, макар и силно казано 😀 Бяхме предвидили посещение на Den Blå Planet – най-големият аквариум в Северна Европа – нещо, което определено си заслужава да бъде видяно. Аквариумът разполага с около 50 водни резервоара и е дом на над 20000 морски обитатели. Чудесно е и за пътуващите към Копенхаген с деца – има какво да видят и научат, а и забавлението е гарантирано.

Den Blå Planet, Copenhagen
Den Blå Planet
Copenhagen, Denmark

След аквариума се отправихме към най-известното място в града, а именно Нюхавн /Nyhavn/ – романтично, живописно, и надали има момент, в който да бъде безлюдно. Седнахме да хапнем и да пием кафе, докато се любувахме на пристанището с лодките, прекрасната архитектура и всички цветове които ни заобикаляха. Хапнахме си от известните отворени сандвичи – Smørrebrød. Отворени, защото са само с една филийка хляб, която обикновено е намазана с доста масло. Върху нея се слага всичко останало, като вариациите наистина са много, а аз заложих на скариди с яйце и песто.

Денят продължи с посещението на други емблематични за града места като „Кралският остров“, който се намира в непосредствена близост до Nyhavn, Централната гара, съответно и до нашият хотел. Май се оказахме на страхотна локация ^_^ Ноо да не се отплесвам. На островът се намира Дворецът Кристиансборг /Christiansborg Slot/, в който са разположени парламентът, Върховният съд и кабинетът на премиера. Една наистина приятна област с красива архитектура и страхотна градина. Дойде ред и на най-дългата търговска улица е Европа – Strøget, където седнахме на по чаша хубаво червено вино преди резервацията ни в Leonore Christine – случайно избрано ресторантче, но много различно и морско <3

Nyhavn, Copenhagen Denmark
Nyhavn, Copenhagen Denmark
Nyhavn, Denmark
Strøget Street

.. и те изненадва все повече

„Голяяямата разходка“ – така най-точно мога да опиша следващите дни. Планът беше ясен – ставане към 7-8, закуска, кафе и обикаляне – Малката русалка, красивите паркове около нея, дворците Амалиенборг и Росенборг, Кръглата кула, операта, част от музеите, Ботаническата градина.. опитвам се да не пропусна нещо важно.. Идеята е да тръгнете пеша, за да можете да откриете колкото се може повече от изненадите, които Копенхаген крие. Градът е срвнително малък, а повечето забележителности се намират в централната част, т.е. трябват ви чифт наистина удобни обувки и желание. 

Ренесансовият замък Розенборг е нещо, което трябва да присъства в списъка ви. В него можете да се насладите на богатия интериор, както и на прочутите кралски бижута и датската корона. А около замъка – градини, зеленина… Вземете си take away кафе, седнете някъде из градините и се насладете на тишината и спокойствието.

Огромната Ботаническата градина, можете да намерите на точно 5 минути от Розенборг. Изградена е до езеро и преди много години е била  част от отбранителния ров на самия замък. Още на входа останах много приятно изненадана от кокетното малко магазинче, където се предлагат различни цветя и семена, натурална козметика и сувенири. Нямаше как да си помъкна орхидея до Варна, а бяха толкова красиви…

Последните няколко часа преди полета не пропуснахме да прекараме отново на малкото пристанище с чаша топло Бейлис лате. Така приключиха нещата – приятни разговори и много вълнения в зареждащ град, който за няколко дни успя да ни накара да се чувстваме като у дома.

Копенхаген

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *