Международен ден на щастието и как да бъдем малко по-щастливи

Международен ден на щастието и как да бъдем малко по-щастливи
Щастие, международен ден

20 март - Ден на щастието

В резолюцията на ООН приета през 2012г. се казва че „Преследването на щастието е фундаментална човешка цел“. Според този документ щастието следва да бъде цел на държавната политика, следвайки по-справедлив и блансиран подход към икономически растеж, допринасяйки устойчивото развитие, изкоренявайки нищетата и осигурявайки щастие. 

Можем ли и ние да опитаме да бъдем малко по-щастливи? Според Световният доклад за щастието на ООН за 2019г. жителите на Финландия са най-щастливи. В топ 10 влизат както следва: ДанияНорвегия, Исландия, Холандия, Швейцария, Швеция, Нова Зенлания, Канада и Австрия. България се изкачва бавно нагоре, стигайки до 97 място, сред 156те страни от проучването. 

Колко точно му трябва на човек, за да бъде щастлив? Аз съм на принципа, че човек може да бъде щастлив колкото той самия иска – въпрос на избор е. И въпреки че звучи изтъркано – научим ли се на оценяваме малките неща, които ни дава живота няма как да не бъдем по-щастливи.

Кои са малките неща, правещи ни по-щастливи?

Замисляли ли сте се колко хора по света гладуват, колко са неизлечимо болните, колко малки дечица остават ежедневно сами – без родители, които да са до тях. Истината е, че това са само малка част от нещастията, които присъстват в живота на толкова много хора по света. Сега помислете отново.. Колко от вас имат тези проблеми? Нима това, че сме здрави, че имаме родители и приятели, които да бъдат до нас не е повод за радост? 

Да, живеем в свят градящ се предимно на материалното, робувайки на вещи, социални мрежи, робувайки на мнението на другите, но щастието не бива да се измерва така. Щастието е състояние на духа, а не само на банковата ни сметка. И да, има неща, които изискват наличие на определени финанси, но не можем ли да се постараем да запазим поне малко от духовната част в нас. 

Как да направим живота си по-щастлив и да запазим духовното?

  • Нека правим всичко, което ни кара да се чувстваме добре. Удовлетворени ли сме от нещо, то не бива да го спираме! Ако седнем и запишем всичко, за което сме благодарни на лист хартия, ще се уверим колко много са малките неща, които ни стоплят отвътре. Много приятно четиво, което би ни помогнало в откриването на малките неща е „Вълшебството“ на Ронда Бърн.
  • Да обичаме. Обичта е емоция, която не бива да крием, подпомагаща отделянето на ендорфин.
  • Да бъдем физически активни. Ежедневната физическа активност влияе както на хормоните, така и на самочувствието ни, усещането за бодрост, съхранението на духа, а в комбинация с консумиране на качествена храна ефектът е повече от УАУ!
  • Positive vibes only! Някак си много „модерно“ стана всичко това с позитивното мислене, но истината е, че много често просто затваряме очите си за хубавите неща и дълбаем и дълбаем, търсейки само негативизмите без дори да си даваме сметка за това.
  • Да се борим! Да си поставяме ясни и постижими цели, които да следваме стъпка по стъпка. След всяка малка победа, и приближавайки се все по-близо към крайната цел, ще се чувстваме все по-удовлетворени и щастливи! 
  •  Следвайки класацията по-горе, а и не само заради нея препоръчвам и „Малък наръчник по Хюга“ – много позитивизъм има събран в тази малка книжка. И макар и живеещи в страна, където времето не е особено благоприятно и зареждащо, датчаните явно са намерили пътя към щастието. Може би тук е хубаво да спомена една датска поговорка, която гласи „Няма лошо време, има само лошо облекло“. 

И не многото изписани книги, даващи хиляди насоки за това как да бъдем по-щастливи могат да помогнат. Всеки един от нас може да намери точно СВОЕТО НЕЩО, което го прави по-щастлив, и което го кара да се усмихва повече, стига да има желание да отмести поглед от натовареното и забързано ежедневие.

международен ден на щастието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *