Пътувай от вкъщи – 6 онлайн музея и още…

Пътувай от вкъщи – 6 онлайн музея и още…

Пътувай без да излизаш от вас

Най-тежкото за един обичащ да пътува човек е да го затвориш в границите на държавата му за по-дълго време. А ако се е наложило да си отмени и цели 3 пътувания, повярвайте ми, положението става много сериозно.. 😀 Пътуването към нова дестинация не е просто полет със самолет и разходка за седмица, а опознаването на различните култури, тяхната история, бит и нрави. А какво задължително трябва да посетим, за да бъде опознавателния процес напълно завършен? – Музеите, разбира се!

Магични моменти от всяко пътуване са посещенията на музеите. Именно те могат да ни върнат назад в историята, да ни покажат изкуството и най-изящните му форми, да ни послужат за вдъхновение. За щастие живеем в 21-ви век, технологиите са достатъчно напреднали, имаме интернет връзка почти навсякъде, а и хората са го измислили. Да, със сигурност усещането не е същото, а и народа е казал „око да види, ръка да пипне“. И тъй като най-малко ще пипваме каквото и да е без ръкавици тези дни, предлагам да прекарваме малко от времето си вкъщи обикаляйки най-големите и интересни музеи онлайн. Ето и моите топ 6:

Музей Лувър, Париж

1. Виртуални турове в Лувърът, Париж

Бивша царска резиденция, една от най-посещаваните сгради в света, а по мое мнение, еднo от най-красивите места в цял Париж. Казват, че за да обиколиш Лувъра както трябва, и няколко дни са малко – напълно съм съгласна.
Посетих го преди 2 години по време на пътуването ми до Париж. Имах около половин ден, за да го обиколя. Влизането беше бързо и лесно, и държа да отбележа, че посетители до 26-годишна възраст влизат без билет – тогава все още можех да се възползвам от тази опция. Прекрачвате прага и просто се пускате под голямата златна роза, намираща се под стъклената пирамида. Тези от вас, който искат да се потопят макар и малко в магичната обстановка могат да го на правят тук.

Лувърът отвътре
Музей Лувър, Париж
Музей Лувър, Париж
Тайната Вечеря, Лувър, Париж

2. По пижама в НАСА

Е, да.. не сте си представяли че влизате точно по пижама там, но пък надали е място, което всеки може да си позволи да посети иначе. Избираме между изследователския център Glenn в Охайо и този във Вирджиния – Langley

NASA

3. Сикстинската капела в детайли

Да – и не само тя! Оналйн имате достъп до доста голяма част от Ватиканските музей. За мен лично беше изключително удоволствие да ги разгледам отново.
Няма как да изкачите всичките 320 тесни стъпала на базиликата Свети Петък (San Pietro), но пък напълно безплатно се наслаждавате на едно от задължителните за посещения места в Рим

the Vatican museum
San Pietro
Vatican Museum
Vatican Museum

4. Музеят Ермираж, Санкт Петербург

Някой ден със сигурност ще стигна и до там, но докато дойде този момент, онлайн опцията също ме устройва. Най-големият музей в Русия е открит през 1852г, а през 2020-та можем да му се насладим и онлайн.

Ермитаж, Санкт Петербург

5. Галерия Уфици - "Световното хранилище на ренесанса"

Толкова ми е интересна историята на Флоренция. Последните години прочетох две книги и изгледах доста филми свързани с историята на най-известния град в Тоскана. Тази година бях планирала да го посетя, но ако нещата покрай световната пандемия продължат, надали ще се случи. Така попаднах на онлайн туровете на Уфици, което в никакъв случай не означава че бих я пропуснала на живо.
В Галерия Уфици можете на намерите най-известните ренесансови шедьоври под един покрив – на Да Винчи, Микеланджело, Караваджо, Джото и много много други творци. Сградата е построена още по времето на Козимо I Медичи, проектът е на Джорджо Вазари, а за пръв път отваря като галерия по времето на Франческо I Медичи.

Галерия Уфици, Флоренция
Раждането на Венера, Уфици

6. Националният природонаучен музей във Вашингтон

Възможност за следваща рязка смяна на георгафската ширина.
360-градусовата обиколка представя онлайн всяка част от музея. Сграда със страхотна архитектура и експонати, на които трябва да отделите от времето си.

natural history museum

Искате още музеи онлайн?

За щастие съществува и платвормата Google Arts & Culture, където можете да разгледате над 30 000 експоната от музеи по цял свят. Разбира се, налични са и мобилни приложения за Android и iOS. 
Разгледайте конкретен музей, разделете творбите според любимите си цветове, вижте местата по света, където са заснети някои от наи-известните филми – опциите са толкова много… Аз лично съм вдъхновена от настъпващата пролет и възнамерявам да заложа на зелено 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *