Рим – любов от пръв поглед

Рим – любов от пръв поглед

Една приятна иненада...

Oоп…Имате ново известие. Facebook и поредният спомен от преди 3 години. Точно преди толкова се върнах от любимия Рим. И точно преди толкова се влюбих в него. Много са думите, с които можем да го опишем – очарователен, античен, вечен… Нали и така го наричат – Вечният град. За някои поредното прехвалено място, а за други /като мен/ любов от пръв поглед! И не само заради държавата, не заради хората, историята, храната или виното – има нещо още от самото стъпване на летището. Магията на Рим е повече от необяснима.

Често се сещам за прекараното там време и се усмихвам по един много нелеп начин – аз като казвам че е точно като влюбване! 😀 След такива моменти обиновено намирам време да вляза в някоя социална мрежа и да зацикля поне един час, разглеждайки снимки на града, да прочета интересен блог или да изгледам някой от заснетите там филми. А тогава ми става още по приятно, защото четейки и гледайки всичко това отново се пренасям там.

Кой не е слушал за Рим, кой не би искал да го посети...

Истината е, че стане ли дума за Рим, наистина не знаеш от къде точно да започнеш – толкова много история, толкова много места, които задължително да посетиш, толкова много вълнения. Очарованието на Рим е малките тесни улички с приятните кафенета, любов и хубаво вино, божествена храна, която не те кара да мислиш за килограмите, топящо се в горещите летни дни gelato, вкусът на печени кестени от продавача на ъгъла, спиращата гледка към купола на Ватикана по залез, напъпилите цветя по Испанските стълби, величествените колониади на площад Венеция, лудото движение по пътищата, онова топло усещане, разхождайки се по уличката на артистите, романтичните малки ресторанти, традиционната италианска кухня в Трастевере, тайните на Сикстинската капела, нотите на уличните музиканти по площадите, мозайките в църквата „Св. Агнеса“, Цезар и завоеванията му, ликът на папата почти навсякъде, заобикалящите те крайно експресивни хора, гълъбите на площада във Ватикана, фонтаните на площад Верона, чаша еспресо в ранното утро, спокойствието от разходките по Тибър, красотата на градините Боргезе, продавачите на джунджурийки, преследващи те по улиците, бръмченето на задаващ се мотоциклет, Fiat 500, заключени катинари по мостовете на реката, влюбени двойки и техните наздравици, силно кафе след вечеря, „желанията“ на дъното на Ди Треви, чакащи да се сбъднат, изкуството на Караваджо, спиращата дъха гледка от купола на „Св. Петър“, Валентино и първото му ателие, аромат на прясна паста, неустоимият вкус на тирамису, хрупащите кантучини и примамливите каноли, „Римска ваканция“ с Одри Хепбърн, Рома и Лацио, Ватиканските музеи и дълбоките им тайни, младоженците и техните фотосесии на Колизеума, вечнозелените дървета из града, следите от историята, които можем да открием на всеки ъгъл.. колкото и да изреждаме, няма да е същото – трябва да се види и усети – „Un Amore Grande!

Рим, Рим, Рим..

Градът е притегателен център за множество туристи, изпъкващ с историята на могъщата Римска империя, с изкуството, което е така добре съхранено, с хората – цветни и емоционални, с гастрономическите изживявания, които предлага… но стига съм изреждала. Рим не може да бъде прочетен, той трябва да бъде изживян!

РИм Италия
Rome Italy
Di Trevi Rome
Colosseo
Piazza Venecia Vittorio Emanuelle
Piazza Navona
Pantheon Rome
Di Trevi
Di Trevi
Rome Italy
Rome Italy
Rome Italy
Vatican city
Rome Italy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *