Великден и 6 европейски града, в които да го посрещнем

Великден и 6 европейски града, в които да го посрещнем

Христос Воскресе!

Пролетта буквално чука на вратата ни, а с нея и един наистина прекрасен празник, почитан в толкова много държави по света. Детска радост, семейни моменти, тиха надежда, красиви яйца и пухкави козунаци – а дали и в останалите държави е точно така? В този пост съм събрала няколко европейски града, които можете да посетите по Великден.

Великден у нас

Това е най-светият празник за всички християни по света, водещ началото си от дълбока древност. На този ден отбелязваме Възкресението на Иисус Христос. Великден е подвижен празник. Отбелязваме го в неделята на Страстната седмица, чието начало зависи от първото пролетно пълнолуние. Традициите и обичаите се спазват и до ден днешен от всички българи.


Яйца и козунаци за Великден

Боядисване на яйца

Яйцата за Великден се боядисват по време на Страстната седмица – на Велики четвъртък или Велика събота. Според традицията първото потопено в боя яйце трябва да бъде червено – символ на пролятата божия кръв. С него най-възрастната жена в къщата прави кръстчета по челата на  децата, за да бъдат здрави и румени. Боренето с яйцата в неделния ден е една от най-забавните традиции за децата, а „боракът“ ще се радва на много здраве и щастие през цялата година.

Козунаците

Друг важен момент е приготвянето на обредния хляб,  символ на Христовата плът. Не особено известен факт е, че преди повече от три столетия френски пекар замесва козунака, който остава символ на празника и до наши дни. Преди това са се замесвали пити, които са се украсявали с различни символи.

Агнешкото

На неделната трапеза задължително присъства агнешкото месо, гарнирано по най-различни начини. Според поверието, в деня на Възкресението е било пренесено в жертва агне.

Тържествена литургия

Вечерта преди неделя в църквите задължително има Тържествена литургия. Хората палят свещи, с които обикалят църквата, а в полунощ се поздравяват с „Христос Воскресе“. Свещта се носи запалена до вкъщи.

Великден боядисване на великденски яйца
боядисване на великденски яйца
Великден боядисване на великденски яйца

Великден в 6 европейски държави

За тези от вас, които не искат да прекарат почивните дни тук, но още не знаят къде, съм решила да представя особености от празника в 6 държави, за да знаете какво да очаквате.

Германия

Всеки регион има различни традиции, но най-важно е Великденското дърво, на чиито клони се закачат боядисани кухи великденски яйца, закачени на шарени панделки. Украсата му започва поне седмица преди празника. Великденския заек не е толкова разпространен тук. В Бавария са разпространени фигурите на петела, а във Вестфалия – на лисицата.

Кипър

В Кипър също се боядисват яйца. Характерно е паленето на големи огньове, като различните квартали се съревновават чий огън е по-голям. Често в огъня се пускат кукли с облика на апостола предал Иисус – Юда.

Италия

С течение на годините боядисването на яйца се е запазило в много малко части на страната. Актуални са шоколадовите великденски яйца, които могат да бъдат намерени почти навсякъде. Празникът е изключително свят за италианците. В неделя Папата произнася Тържествената си литургия, а на трапезата присъстват агнешко, печен артишок, както и козунаци. Много интересна е Великденската солена торта /“Паскуалина“/, в която се слага спанак и 6 цели яйца. 

Особено внимание искам да обърна обмислящите пътуване до Флоренция. В този романтичен град има обичай, който се нарича Скорпио дел Каро. По време на Великденската Меса по централната улица се пуска карета пълна с пиротехника. В зависимост от начина, по който гръмнат фойерверките се гадае каква ще бъде годинаа.

Франция

Французите произвеждат традиционни шоколадови, камбанки за празника. По време на Страстната седмица камбаните на всички църкви спират да звънят, за да могат да бъдат чути чак на Възкресение в чест на Иисус. На традиционната трапеза задължително присъстват омлет, агнешко и козунаци.

Холандия

По време на този празник вече всичко се е раззеленило и е изключително красиво. От особено значение е „Корсо“ – парадът на цветята, който се провежда между градовете Нордвейк и Хаарлем по 40-метрова отсечка. Кръстът, богато украсен с цветя, е символът на празника за холандците.

Испания

„Семана Санта“ или Великден е най-важният празник за Испанците, преминаващ с множество шествия и паради, участниците в които често разиграват различни моменти от Библията.

В случай че европейските градове не са били достатъчи, очаквайте и втора част с интересни дестинации за празника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *