Емоциите в едно „Лятно пътуване“

Емоциите в едно „Лятно пътуване“

Когато случайно попаднеш на хубава книга...

Последните дни на август бяха за хубави книги и дълги слънчеви дни, споделени с добра приятелка. Един уикенд време. Точно толкова ми трябваше за да прочета „Лятно пътуване“ на Труман Капоти. 

Когато седмица по-рано влязох в книжарницата и видях кой е автора нямаше как да подмина. На задната корица пише „Главната героиня Грейди Макнийл се отличава със същата заразяваща непринуденост и жизнен кипеж както и Холи Голайтли от „Закуска в „Тифани“, и тъй като историята на Холи много ме беше грабнала преди време, веднага реших да я взема. Лятно пътуване – колко по-тематично може да бъде? А и авторът – много любим, както заради „Закуска в Тифани“, така и заради коренно различния „Хладнокръвно“.

"Изгубеният роман" на Капоти

Защо изгубен? Както може да видите и на задната корица, ръкописът му е бил неоткриваем в продължение на половин век, докато през 2004г не бива намерен съвсем случайно в кашон с документи на автора. Други интересни факти за Капоти и произведенията му може да откриете в послеслова в книгата.

Увлекателна и приятна за четене, и особено върви със свежа лимонада на плажа 😀 Но да не се отплесвам, за Грейди щях да обяснявам. Главната героиня е само на 17 – млада, енергична, противопоставяща се на всичко характерно за средата на 20ти век. Тя е бунтарката, която има смелостта да бъде различна, и да се влюби в неподходящия човек. И естествено от там започва историята, която показва човешкото – за всеки един от нас, носещ своите добри и лоши качества, имащ своите собствени странности, и допускащ грешки. За недообмислените решения, за скачането в дълбокото, за изживяването на всеки един миг. 

„По-голямата част от живота е толкова скучна, че не си струва да се говори за нея, при това е скучна във всички възрастиКогато сменяме марката цигари, местим се в нов квартал, абонираме се за друг вестник, влюбваме се и разлюбваме, ние протестираме с повърхностни и същевременно дълбоки жестове срещу неподлежащата на разсейване скука. За жалост, всички огледала са вероломни и при всяко приключение в един миг отразяват все същото празно и неудовлетворено лице…“

Truman Capote

Информация за книгата:

Печат: меки корици
Налична и като Е-book /аз предпочитам да си я отворя/
Страници: 128
Дата на издаване: 14 юни 2019
Издателство: Colibri

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *