Пътувай от вкъщи: 6 филма с Одри Хепбърн в Париж

Пътувай от вкъщи: 6 филма с Одри Хепбърн в Париж

Колко голяма част от сърцето ми остана в Париж – по прекрасните улици, по поречието на Сена, в красивите малки пекарни и кафенета, в арт уличките на Монмартр, в усмивките на хората, във всяка една туристическа забележителност – няма как да изброя всичко, направило ми впечатление при престоя ми там.

Ако си имал щастието да живееш в Париж на младини, където и да отидеш след това, той остава в теб за цял живот, защото Париж е един безкраен празник.

Ърнест Хемингуей

Как ми се иска поне веднъж годишно да имам възможността да бъда в този невероятен град. За щастие има толкова много филми, които да ни пренесат в него, макар и за няколко часа.

Одри Хепбърн и филмите в Париж

В историята на киното тя остава третата най-успешна актриса в Златната епоха на Холивуд, а името й стои в списъка на най-добре облечените известни личности. За филмите с Одри се сетих вчера, а интересното беше, че рождената дата на американската актриса е именно 4 май.

„Закуска в Тифани“, по страхотния роман на Труман Капоти, бе първият филм с Одри Хепбърн, който гледах. Започнах с книгата, препоръчана от близка моя приятелка. Сещам се, бях я купила от една книжарница до НДК и я започнах по пътя към Варна. Прочетох я буквално на един дъх. Макар и доста странна за някои, историята ми хареса много, и веднага пуснах филма.

Толкова много ми допадна, че започнах да търся и други филми с Одри. Следващия беше Roman Holiday (1953) – един от любимите ми, и не е само заради действието, развиващо се в Рим. Ето така започнах да гледам един след друг всички филми с нейно участие – повечето весели, с деликатен хумор, и достатъчна доза романтика. Интересно е, че голяма част от тях са снимани именно в Париж. Като любител на този невероятен град, няма как да не ги споделя:

1. Funny Face (1957)

funny face

Одри Хепбърн влиза в ролята на едно напълно обикновено момиче, но с отличаващо се със странен чар и интелект. Един моден фотограф бива силно впечатлен от нейната индивидуалност и се заема да направи „пълна промяна“ с нея. Мюзикъл, със сюжет базиран на действителна история…

2. Paris When it Sizzles (1964)

Ричард изостава с последния си сценарий и решава да наеме секретарка, която да му помага с работата. Така се запознава с очарователната Габриел, с чиято помощ пишат различни версии на „Момичето, което открадна Айфеловата кула“…

paris when it sizzles

3. How to Steal a Million (1966)

Никол Боне е дъщеря на колекционер, който се оказва и отличен фалшификатор. За да помогне на баща си да не бъде разобличен в поредна измама, Никол се свързва със Саймън Дермот..

4. Charade (1963)

Тайнствено убит мъж, разследване на ФБР, кражба на голяма сума пари, млада вдовица, опитваща се да разгадае миналото на покойния си съпруг.. а в разследването влиза и интересен разследващ..

Charade

5. Love in the Afternoon (1957)

Одри влиза в образа на Ариана, чийто баща е парижки детектив, и с чийто случай тя доста ще се оплете…

Love in the Afternoon

6. Sabrina (1954)

Сабрина заминава да учи в кулинарно училище в Париж. Години по-късно тя се завръща в родната къща, попадайки на момчето в което е била влюбена, а той вече е сгоден за друга…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *